Media Kelantan

December 5, 2009

Catatan Santai

Filed under: Catatan Santai — mediakelantan @ 9:48 pm
Tags: , , ,
MEMBACA KEPALA ANGIN
oleh Tok Wer

23 November. Ketika kemuncak orang pergi mengerjakan haji dan Tuan Guru sepatutnya sudah berada di tanah tanah suci tetapi gara-gara geger isu tajaan beratus ribu buat keluarga, ia terpaksa dilupakan.
Tempat di pejabatnya di Kota Darulnaim, ditemani menantunya peneraju PMBK. Di luar ketika itu hujan renyai. Kelantan dilanda banjir sekali lagi, ia suatu yang lumrah.
Langit kerap mendung, hujan mencurah dan sungai yang melimpah membawa sama lumpur dan sampah.
Ketika itu, mungkin bukan soal tersebut yang paling meresahkan dan menyedihkan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang tergambar dari raut wajahnya.
Namun musibah `lumpur’ dan `sampah’ politik yang terus menakung dalam persekitaran kepimpinan dan pentadbirannya mula memercik dan mencemari maruah dan keberkatan yang dijulang tinggi dan diyakini.
Beliau mengadakan sidang media. Di tangannya tergenggam akhbar lidah rasmi parti itu yang memuatkan laporan bahawa beliau diiktiraf sebagai individu Islam ke-42 paling berpengaruh di dunia bagi tahun ini.
Ia dilaporkan berdasarkan buku hasil kajian oleh satu pusat kajian strategik berpengkalan di Jordan yang menyenaraikan tokoh-tokoh Islam paling berpengaruh dalam lapangan.
Tetapi ketika itu beliau memaklumkan bahawa menantunya, Abdul Ariffahmi A. Rahman telah diarahkannya meletakkan jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif PMBK.
Ia susulan kepada laporan kemunculan SPRM di PMBK mendapatkan dokumen yang dikaitkan dengan dana.
Pelantikan menantunya ke satu tahap lagi pada September lalu, awal dipertahankannya sebagai seorang yang layak bersesuaian dengan kelulusan dan pengalaman dengan hujah berlandaskan agama dan politik.
Jangan samakan dengan soal kroni seperti pemimpin lain.
Namun Nik Aziz tidak dapat pertahan atas `kebenaran’ pandangannya. Ia suatu keputusan yang pastinya cukup sukar yang perlu dilakukan setelah menerima pandangan kepimpinan Pas Pusat setelah mereka menemuinya sehari sebelum itu.
Kedatangan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bersama beberapa pemimpin lain bukan lagi untuk menjelaskan pelbagai isu yang tidak disenangi Nik Abdul Aziz berkait dengan kepimpinan Pusat.
Kali ini tentunya soal perlunya Nik Abdul Aziz membersihkan keadaan seperti mana pernah timbul kenyataan Nik Aziz bahawa ada kalangan pemimpin Pusat yang dikatakan membawa sampah ke dalam parti.
Nik Abdul Aziz yang juga Mursyidul Am Pas mengaitkan segala persepsi buruk berhubung dengan menantu yang dilantiknya sebagai suatu fitnah mainan blog dan diperbesarkan oleh media.
Media pula digolongkan dalam kumpulan namimah yang cuba mengaibkan nama dan keluarganya.
Namun isu yang berbangkit sebelum ini mungkin bukanlah sangat kerana pelantikan dianggap tidak sah ekoran pindaan Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia yang menyatakan menantu atau anggota keluarga tidak boleh dilantik.
Kalau bukan menantu tokguru pun ia tentunya dilaporkan.
Ada yang lebih besar dari isu di permukaan itu. Tentang bagaimana PMBk diuruskan. Soal hala tuju PBMK yang cuba dibawa dan sejauh mana ia melibatkan kepentingan rakyat daripada kepentingan pihak-pihak lain.
Setakat mana pula keuntungan yang boleh disandarkan harap kepada kerajaan dan negeri dengan sekian banyak aset berharga diberikan kepada perbadanan itu.
Ada yang melihat sejauh mana pula keuntungan dari segi politik bagi Pas dan mungkin orang-orang tertentu.
Apatah lagi ia melibatkan banyak perancangan projek besar yang masih belum jelas tahap pencapaiannya, sedangkan segala projek diwar-warkan begitu gah.
Dengan tunjangan kuasa, pengaruh dan kewangan, ada yang PMBK
boleh mencatur siapa yang bakal lebih dipercayai oleh Nik Abdul Aziz selaku bakal pengganti. Bahang konflik semakin meruap dan ramai yang menunggu dalam diam agar ia meledak.
Setiausaha Politiknya, Anuar Bakri Haron baru-baru ini mencatatkan
kata-kata Nik Abdul Aziz yang pernah didengarnya, seolah-olah mengingatkan sesiapa yang belum `matang’, jangan cuba bermain politik kuasa.
” Saya sudah tua sekarang ini dan hanya boleh membaca kepala angin.  Apakah akan bertukar menjadi ribut atau membawa sama hujan berdasarkan pengalaman saya.”
Nampaknya Nik Abdul Aziz seolah-olah tidak semudah itu lagi untuk membaca kepala angin sehingga tidak sedar ribut bakal melanda.

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: