Media Kelantan

December 21, 2008

Amukan Kijang

Filed under: Pengumuman — mediakelantan @ 6:59 am

klt000017212

Amukan Kijang benar-benar menjadi.

Menggunakan kelebihan beraksi di gelanggang sendiri, trofi Kejohanan Bola Sepak Piala Emas Raja-Raja pulang ke negeri bertuah ini apabila pasukan kendalian Anizan Daud berjaya menundukkan Pulau Pinang 4-0 pada perlawanan akhir di Stadium Sultan Mohamed IV di sini, malam semalam.
Kemenangan itu membolehkan Kelantan yang bakal menyertai saingan Liga Super pada Januari depan meraih RM30,000 sementara Pulau Pinang menerima RM15,000 selaku naib juara.
Sejak tahun 2004 Kelantan tidak pernah tercicir daripada menyertai perlawanan akhir pertandingan tersebut malah muncul juara sebanyak dua kali iaitu pada tahun 2004 dan 2006 selain memegang rekod memenangi trofi ini sebanyak 12 kali dan 20 kali melangkah ke perlawanan akhir.
Pada perlawanan akhir Piala Emas Raja-Raja tahun lalu Kelantan tewas kepada Johor.
Pada perlawanan malam semalam, penyerang Liga Malaysia Kelantan, Khairul Zal Azmi Zahinuddin menjadi stadium keramat ini dengan gegak gempita dengan gol pembukaan pada minit ke-36.
Lima minit selepas itu, pemain tengah Kelantan yang juga pemain Liga Malaysia, Mohd. Badhri Mohd. Radzi yang terkenal dengan jolokan ‘kereta kebal‘ di kalangan penyokong tuan rumah menambah derita pasukan pelawat apabila menewaskan penjaga gol,Mohd. Faizal Mohd. Yusof dengan jaringan cantik pada minit ke-41.
Sebaik wisel separuh masa kedua bermula, anak buah Anizan terus memulakan serangan bertali arus ke gawang Pulau Pinang sebelum menambah gol ketiga pada minit ke-61 yang disempurnakan oleh Abdul Latiff Jusoh.
Abdul Latiff mengulangi kecemerlangannya apabila menjaringkan gol keempat Kelantan pada minit ke-82 hasil sepakan percuma oleh Mohd. Badhri .

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: