Media Kelantan

October 16, 2008

Hati-Hati – Hak Sebagai Pengguna

Filed under: Diskusi — mediakelantan @ 5:58 am
Mereka yang terkena

Mangsa dengan bouncer ye

Ingat beli barang di sebuah hyper market di sini semuanya bagus, tapi ada juga yang tak kena..

Kasihan melihat rakan kita yang merasa dirinya tertipu..nak tergelak sampai pecah perut sebenarnya pun ada..beli barang, harapkan elok tapi dapat yang dah punah..

Ceritanya, kawan kita ni nak beli antena TV..yang murah je..lagipun hyper market ni pun memang jual barang murah..berlegar-legar la dia sekitar hyper market ini mencari barang itu..dah jumpa barang tersebut, belek-belek la mana yang elok…dengan modal RM25, maka dapat la kawan kita barang yang dihajat..

Bila bawak balik pejabat, ingat nak pasang la di TV..sekali buka kotak, kawan kita dapat barang untuk DISPLAY..punyalah nak tergelak kawan-kawan yang lain..dengan barang tak berbungkus elok, arial pun dah patah, sah la kawan ni dapat barang punah..

Berpatah balik la dia bersama seorang bouncer yang diupah untuk menukar barang tersebut..mana tau kot-kot tak dapat tukar, boleh la si bouncer ni bakar hyper market ni..mujur la budak sales ini memberi lampu hijau untuk menukar barang itu..takut agaknya tengok badan bouncer..

Pengajarannya..bila nak beli barang di sini..sebelum balik, elok periska terlebih dahulu..punggah kotak, bukak, periksa baik-baik..

Sperkara lagi yang menjadi persoalan, adakah hyper market ini menjual barang DISPLAY..hairan betul..kalau betul, kita perlu gunakan HAK sebagai PENGGUNA..

sekian..

3 Comments »

  1. agak menarik kisah duka-lara si mamat ni, moral of storynya – ketika membeli-belah sila pastikan barangan yang disumbat dalam karung palstik itu dalam keadaan buka sahaja elok tetapi juga berfungsi dengan baik. Jangan asyik pandang si jurujual atau gadis kaunter, apa yang berlaku ke atas si mamat ni adalah kerana dia belum mampu buang sikap miangnya.

    ambo juga nak sentuh sikit pasal editor blog ini yang dikhabarkan sebagai antara budak media paling cun di antara yang tidak cun. sebagai pegamal media, demo kena pastikan fakta tu betul, ni sampai hypermarket dengan emporium pun tak tau beza (kejadian ni berlaku di sebuah emporium berdasarkan plastik yang ditunjuk serta latar belakang gambar tu).

    satu lagi, ambo nasihat kalau nak pakai `kaki pukul’ biarlah yang berbadan tegap, bukan yang perut boroi cam tu. ambo ada kenalan yang buka pusat pelansingan badan, boleh ambo rekemen untuk diskaun kempiskan perut.

    setakat ni jelah ambo buleh bagi komen, kalau banyak sangat komen, merajuk pula si mamat editor ni, siapalah pulak nak uruskan blog ni…kankankan…

    Comment by Mat Fang — October 16, 2008 @ 7:31 am

  2. terima kasih atas teguran bernas…

    Comment by mediakelantan — October 16, 2008 @ 7:40 am

  3. BAUNCER TU SY TGK BERTAMBAH KURUS LAH..BUAT CAM MANER SAMPAI KURUS YE…

    Comment by dewa20 — October 30, 2008 @ 12:24 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: